Помощ - Търсене - Потребители - Календар
Пълна версия: Икебана
АБВ Форуми > Свободно време и развлечения > Хоби
junimond
Вижте прикачените файловеПреди няколко месеца се зачетох в една статия за развитието на Икебана в световен мащаб. Винаги съм си мислила, че знам какво е това, но знанията ми се изчерпваха с превода - подреждане на цветя. Майка ми е вманиачена на тема цветя. Беше точно моментът, в който присаждаше повечето си саксии и имаше ужасно много листа, клончета и други подобни. Порових малко и прочетох някои неща за основните стилове и за идеята им, за модерната Икебана и за свободата, която предлага тя. За свободата да смесваш стиловете и да изграждаш своя собствена, съвършенно нестандартна, композиция.. Не знаех също така, че е позволена употребата на стъкло семена пластика, платове, конци, пръчици.. всичко. Отнема ми много време, но си заслужава. Съветвам хората, които имат търпение и.. как да кажа.. усет.. естетически усет за завършено цяло, и разбира се обичат допира с цветя да опитат.

П.С.:Преди да открия Икебана като свое хоби, дори не обичах цветя. wink.gif
foty
пиши по някога и в "цветя и градини" ,парвото влизане във абв беше там.
royak
Здрасти!
Вече четвърта година /с прекъсване от няколко месеца/ посещавам школата по икебана в София. Няма да описвам в подробности колко много допринесоха тези занимания както за практическата естетика, така и за развитие на наблюдателността, "разпадането" на европейския рефлекс да се търси симетрия и т.н. Часовете по икебана са и моето средство за релаксация. Бих искала да отбележа обаче, че основните умения за подреждане на икебана се изучават около три години /3 цикъла по 24 часа/. През първите две години се работи по предварително зададени схеми, които постепенно се усложняват, за да се достигне до момента, в който можеш да работиш за подчертаване само на цвят, на съд, на количеството и т.н. Изисква се доста търпение и последователност. Но радостта е голяма. Всички в школата са обичащи цветята, изкуството, хармонията. Животът там е интересен. Не рядко заниманията ни се съчетават със запознаване с други японски "добродетели" - чайна церемония, хайку, калиграфия, оригами и т.н.
Поздрави!
junimond
Вижте прикачените файловеРазкажи ми още smile.gif Моля smile.gif И акое възможно да получа инфо за школата ще съм мн благодарна smile.gif
Поздрави и от мен.
royak
Школата се казва Сога и представлява най-модерния и съвременен клон на икебана. Има я вече 11 години в София. Работи целогодишно - без зимните месеци, в които няма клони и свежи цветя. Утре всички се отправят към Рибарица, където всяка година има пленер и големи цветни инсталации на открито. Часовете се правят 1 път седмично - в четвъртък от 17,30 или в събота от 10,00. Сега е отпускарски сезон, затова заниманията са само в събота. Часът струва 3 лв. Никой не ти пише отсъствия - можеш да посещаваш когато и както ти е удобно - всеки ти уважава личната свобода. Групата е много подкрепяща, а "майсторката" ни е изключителна жена, живяла и работила в Япония, автор на книгата за икебана от 1984 г. и на най-великолепния албум, който съм виждала в живота си - "Стари български къщи и цветни композиции" - казва се "Имало едно време". В школата по специален начин се отбелязват всякакви празници и подготовката за тях е най-хубавото нещо. Напредналите, които работят в свободен стил, употребяват всевъзможните материали, за които ти говореше в първиая пост - телени мрежи, стари чанти и колани, пластмаса, камънаци от всякакъв произход, железа, платове, корени и пр. Лично аз преминах през всякакви "чирашки" занимания при подготовката на крупни акции - подрязване на цвета /има си техники/, премахване на бодли и пр. Но общо взето - всеки прави нещата заедно с другите. По време на часовете си имаш личен инструктор - обикновено това е майсторката. Получаваш схемата за следващия път и работиш по нея. Ако желаеш да се запишеш - няма проблеми. След 20 август ще съм на линия /аз утре заминавам на друго място, там имам интернет/, и ако решиш - мога да те заведа лично.
Поздрави!

Цитат(royak @ 11/08/2006, 00:06) *
Здрасти!
Вече четвърта година /с прекъсване от няколко месеца/ посещавам школата по икебана в София. Няма да описвам в подробности колко много допринесоха тези занимания както за практическата естетика, така и за развитие на наблюдателността, "разпадането" на европейския рефлекс да се търси симетрия и т.н. Часовете по икебана са и моето средство за релаксация. Бих искала да отбележа обаче, че основните умения за подреждане на икебана се изучават около три години /3 цикъла по 24 часа/. През първите две години се работи по предварително зададени схеми, които постепенно се усложняват, за да се достигне до момента, в който можеш да работиш за подчертаване само на цвят, на съд, на количеството и т.н. Изисква се доста търпение и последователност. Но радостта е голяма. Всички в школата са обичащи цветята, изкуството, хармонията. Животът там е интересен. Не рядко заниманията ни се съчетават със запознаване с други японски "добродетели" - чайна церемония, хайку, калиграфия, оригами и т.н.
Поздрави!
junimond
Аз след месец или може би два ще дойда в Сф. Тогава ще се поинтересувам повечко. В момента съм доста далеч, а и нямам времето за това.. но определено искам да посетя школата!!!! Благодаря ти за информацията smile.gif
royak
Моля! А междувременно може и да ти изпратя някои сайтове-самоучители по икебана!
Хубаво лято!
Поздрави!

Цитат(junimond @ 11/08/2006, 13:10) *
Аз след месец или може би два ще дойда в Сф. Тогава ще се поинтересувам повечко. В момента съм доста далеч, а и нямам времето за това.. но определено искам да посетя школата!!!! Благодаря ти за информацията smile.gif
royak
Първите три сайта са за Согецу - школата, която се преподава у нас. Ще видиш хубави картинки от свободния стил.
http://www.sogetsu-sf.org/recent/recent.htm
http://www002.upp.so-net.ne.jp/ikebana/english.htm
http://www.ikebana-arts.com/index.htm

Докато се стигне до свободните изпълнения, се работят МОРИБАНА /икебана в керамична "тава", обикновено с кензан/и / и НАГЕЙРЕ - /икебана във ваза/. Това са ключови думи, по които можеш да си търсиш инфо в мрежата. И все пак всичко това е много условно ориентировъчно. Икебаната изисква изграждане на чисто практически умения на ръцете и очите. В този смисъл, както и за тънкостите, се изисква учител, който да ти покаже как да правиш най-точно нещата.

http://web-japan.org/kidsweb/virtual/ikeba...e-moribana.html
http://www.holymtn.com/garden/Ikebana2d.htm

Поздрави!
sunnywether
Цитат(royak @ 11/08/2006, 00:06) *
Здрасти!
Поздрави!

винаги ми е било интересно да научавам нови неща за това изкуство, но никога не съм имала възможност да посещавам някакъв курс.
Може да се каже че съм абсолютно начинаеща, но мисля че би ми било много интересно да пробвам възможностите и да понауча нещо.
Мога ли да получа някакви координати къде се провежда този курс?
Това е олекотена версия на форума. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.