Школата се казва Сога и представлява най-модерния и съвременен клон на икебана. Има я вече 11 години в София. Работи целогодишно - без зимните месеци, в които няма клони и свежи цветя. Утре всички се отправят към Рибарица, където всяка година има пленер и големи цветни инсталации на открито. Часовете се правят 1 път седмично - в четвъртък от 17,30 или в събота от 10,00. Сега е отпускарски сезон, затова заниманията са само в събота. Часът струва 3 лв. Никой не ти пише отсъствия - можеш да посещаваш когато и както ти е удобно - всеки ти уважава личната свобода. Групата е много подкрепяща, а "майсторката" ни е изключителна жена, живяла и работила в Япония, автор на книгата за икебана от 1984 г. и на най-великолепния албум, който съм виждала в живота си - "Стари български къщи и цветни композиции" - казва се "Имало едно време". В школата по специален начин се отбелязват всякакви празници и подготовката за тях е най-хубавото нещо. Напредналите, които работят в свободен стил, употребяват всевъзможните материали, за които ти говореше в първиая пост - телени мрежи, стари чанти и колани, пластмаса, камънаци от всякакъв произход, железа, платове, корени и пр. Лично аз преминах през всякакви "чирашки" занимания при подготовката на крупни акции - подрязване на цвета /има си техники/, премахване на бодли и пр. Но общо взето - всеки прави нещата заедно с другите. По време на часовете си имаш личен инструктор - обикновено това е майсторката. Получаваш схемата за следващия път и работиш по нея. Ако желаеш да се запишеш - няма проблеми. След 20 август ще съм на линия /аз утре заминавам на друго място, там имам интернет/, и ако решиш - мога да те заведа лично.
Поздрави!
Цитат(royak @ 11/08/2006, 00:06)

Здрасти!
Вече четвърта година /с прекъсване от няколко месеца/ посещавам школата по икебана в София. Няма да описвам в подробности колко много допринесоха тези занимания както за практическата естетика, така и за развитие на наблюдателността, "разпадането" на европейския рефлекс да се търси симетрия и т.н. Часовете по икебана са и моето средство за релаксация. Бих искала да отбележа обаче, че основните умения за подреждане на икебана се изучават около три години /3 цикъла по 24 часа/. През първите две години се работи по предварително зададени схеми, които постепенно се усложняват, за да се достигне до момента, в който можеш да работиш за подчертаване само на цвят, на съд, на количеството и т.н. Изисква се доста търпение и последователност. Но радостта е голяма. Всички в школата са обичащи цветята, изкуството, хармонията. Животът там е интересен. Не рядко заниманията ни се съчетават със запознаване с други японски "добродетели" - чайна церемония, хайку, калиграфия, оригами и т.н.
Поздрави!